Tuesday, May 11, 2010

Jigging

GM Earth shaker
Saragosa 8000 PG
apabila kiter leka dengan hobi dengan memancing ...kadang2 kiter luper stamina yang di perlukan untuk memancing terutamanya mengunakan JIG(plat besi berbentuk ikan )..tenaga diperlukan untuk mengenjutkan jig... masalah yang akan timbul apabila kite menjigging di kawasan kedalaman 150 M keatas... jig yang selalu digunakan adalah 200gram keatas... tanpa stamina dan kesungguhan boleh lupakan jika seorang pemancing yang baru ingin ceburi dalam Kaedah ini..

Selepas trip ke Lucornia yang lepas .. banyak pengajaran yang aku dapat .. Stamina+ kesungguhan =hasil yang membanggakan .. kelainan dari teknik2 yang lain berbanding dengan jigging adalah pemancing umpama memberdaya ikan dengan lenggokkan jig seperti anak ikan ..pemilihan warna jig amat penting bagi membuahkan hasil yang lumayan... pemilihan jig seharus nye tepat dengan suasana air ... jika mahu menduga ikan dengan kedalaman yang agak dalam .. jig (glow in the dark ) adalah di syorkan...

Sebagai pemancing teknik jigging kerajinan menukar jig adalah kelebihan seseorang untuk menduga ikan terkandung didalan lautan yang luas...(sambung)

1 comment:

MyCherita said...

nice catch bro..from : http://bigtacklebox.blogspot.com/